Κυριακή, 13 Μαρτίου 2011

Η Κυριακάτικη λιγούρα - Ζεστά σοκολατένια μαφινάκια

Φαντάζομαι σε όλους σας έχει συμβεί να έχει φτάσει Κυριακή απόγευμα και να νοιώθετε μία ανησυχία...και να μην ξέρετε τι σας φταίει...Να 'ναι που τελειώνει το Σαββατοκύριακο, να 'ναι που δε φάγατε γλυκάκι μετά το φαγητό και σας έμεινε η λιγούρα, και στριφογυρνάτε στο σπίτι ψάχνοντας να κάνετε κάτι για να ηρεμήσετε... Έτσι ήμουν κι εγώ σήμερα το απόγευμα...όπου μου φταίγανε όλα και τίποτα...όπου ήθελα κάτι να μασουλίσω και δεν ήξερα τι...και όταν αισθάνομαι έτσι το μόνο πράγμα που με ηρεμεί συνήθως είναι να μπω στην κουζίνα και να δημιουργήσω...και ηρεμώ και η λιγούρα φεύγει.

Τι καλύτερο λοιπόν από το να φτιάξω κάτι γλυκό, με σοκολάτα φυσικά.... Άνοιξα λοιπόν το ωραίο μου βιβλιαράκι με τα 200 μάφιν και η δημιουργία ξεκίνησε.





Ζεστά σοκολατένια μαφινάκια - Warm chocolate brownie cakes







Τα υλικά μας για 12 μάφιν είναι:
  • 100γρ. σοκολάτα γάλακτος
  • 100γρ. καρύδια
  • 200γρ. σοκολάτα κουβερτούρα κομμένη κομματάκια
  • 150γρ. βούτυρο
  • 3 αυγά
  • 200γρ. ζάχαρη
  • 125γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν
  • Κακάο για τη γαρνιτούρα 
  • Παγωτό για το σερβίρισμα
Έχουμε και λέμε λοιπόν...



Τοποθετούμε στη μαφινιέρα μας χαρτάκια και στις 12 θέσεις. Κόβουμε τη σοκολάτα γάλακτος και τα καρύδια σε μικρά κομματάκια και σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη.









Σε μπεν μαρί λιώνουμε τη σοκολάτα μαζί με το βούτυρο ανακατεύοντας απαλά μέχρι να γίνει ένα λείο μείγμα.







Όταν το μείγμα της σοκολάτας με το βούτυρο είναι έτοιμο ρίχνουμε μέσα σε αυτό τα αυγά με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.



Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν και ανακατεύουμε μαλακά.
 


Τέλος προσθέτουμε τα κομματάκια της σοκολάτας γάλακτος και τα καρύδια.






 Μοιράζουμε το μείγμα στις χάρτινες θήκες και τα βάζουμε να ψηθούν σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 12 λεπτά ή μέχρι να κάνουν μία κρούστα από πάνω αλλά το εσωτερικό τους να είναι σχετικά μαλακό.



Πασπαλίζετε με λίγο κακάο και σερβίρετε με παγωτό όσο είναι ακόμη ζεστό. Οταν κρυώσει συνοδεύει υπέροχα τον καφέ ή το τσάι σας.

Και ιδού το αποτέλεσμα....




Κυριακή, 6 Μαρτίου 2011

Η στριφτοτυρόπιτα της γιαγιάς Μαρίας

Κυριακή της Τυρινής σήμερα, ή τουλάχιστον έτσι μου είπε η μαμά μου, γιατί εγώ δεν τα πάω και πολύ καλά με τις γιορτές. Και μιας και είναι αυτή η γιορτή μου είπε επίσης ότι πρέπει να φτιάξουμε και μία ωραία τυρόπιτα. Σας έχω ξαναγράψει συνταγή για τυρόπιτα αλλά αυτή είναι ειδική τυρόπιτα. 

Είναι η συνταγή που με έμαθε η γιαγιά μου η Μαρία (μαμά της μαμάς μου) από τις πρώτες πίτες που έφτιαξα ποτέ μου όταν ήμουν ακόμη παιδί, ένα καλοκαίρι στο χωρίο, που τότε όλα μου φαινόντουσαν ένα ατελείωτο παιχνίδι. Το άνοιγμα του φύλου, η δημιουργία της πίτας, το ψήσιμο στη γάστρα είναι από τις αναμνήσεις που δε θα ξεχάσω ποτέ από τα παιδικά μου χρόνια. Κάπως έτσι μέσα από αυτό το παιχνίδι έμαθα και να ανοίγω φύλλο. 

Καθόμουν και χάζευα τη γιαγιά μου να το κάνει και καμιά φορά με έβαζε κι εμένα να ανοίξω φύλλο με το αδράχτι. Με λίγο παιχνίδι, με λίγο πείσμα αλλά και με πολύ αγάπη έφτασα πια να φτιάχνω το δικό μου φύλλο για τις πίτες μου. Έτσι λοιπόν και σήμερα με όλη μου την αγάπη και στη μνήμη της γιαγιάς μου έφτιαξα αυτή την πρώτη πίτα που έμαθα να φτιάχνω από παιδί. Την στριφτόπιτα / στριφτοτυρόπιτα της γιαγιάς Μαρίας.



Τα υλικά μας για 5 φύλλα είναι: 

  • 1 κούπα αλεύρι σκληρό
  • 1 κούπα αλεύρι μαλακό
  • 1 κούπα χλιαρό νερό
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1/2 κουταλιά της σούπας ξύδι
  • 1 κουταλιά της σούπας λάδι
  • νησιστέ για το άνοιγμα του φύλλου

Για τη γέμιση των φύλλων χρειαστήκαμε:
  • 400γρ φέτα τριμμένη
  • 3 αυγά
  • 2 κουταλιές της σούπας γάλα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν 
  • πιπέρι
  • 1 κουταλιά λάδι για κάθε φύλλο

Αφού ανοίξουμε το φύλλο μας (για οδηγίες με βίντεο, γυρισμένο από εμάς, πατήστε εδώ), η υπόλοιπη διαδικασία είναι πολύ απλή! Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά και προσθέτουμε το γάλα και το μπέικιν.
Για να δείτε πόσο εύκολη είναι η συνέχεια αυτή τη φορά θα πρωτοτυπήσω και δε θα σας το γράψω...αλλά θα σας τη δώσω με εικόνες...αφού έτσι κι αλλιώς μία εικόνα είναι χίλιες λέξεις εγώ σας δίνω πολλές εικόνες....και τα λόγια γίνονται περιττά.


Αφού φτιάξαμε και τα 5 φύλλα και τα γεμίσαμε τα τοποθετήσαμε το ένα δίπλα στα άλλο σε βουτυρωμένο πυρέξ.Τέλος επειδή μας είχε μείνει λίγο μείγμα από το αυγό αλείψαμε την πίτα μας από πάνω με αυτό.



Την ψήσαμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για περίπου 20 με 30 λεπτά και ιδού το αποτέλεσμα!! 


Την απολαύσαμε στο τέλος του γεύματος μας σήμερα μαζί με ένα ποτήρι παγωμένη μπύρα. Περιττό να σας πω ότι το ταψί έχει σχεδόν αδειάσει ήδη!!! 


Με πολύ αγάπη αφιερωμένη στη μαμά μου για να θυμάται, στο μπαμπά μου για να τη φάει όλη, και στη γιαγιά μου που δε θα την ξεχάσουμε ποτέ!!!!


Καλή Σαρακοστή!!!