Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2012

Onion focaccia και μία έκπληξη!!!

Εκεί γύρω στα Χριστούγεννα ανακάλυψα στο blog Donkey and the Carrot μία εκπληκτική Focaccia με κάστανα και μπέικον την οποία τιμήσαμε κατά τη διάρκεια των γιορτών δις!!! 

Για όσους δεν γνωρίζουν η Focaccia είναι ένα είδος λεπτού ψωμιού Ιταλικής προέλευσης στο οποίο μπαίνουν από πάνω διάφορα toppings από μυρωδικά, ξηροί καρποί, λαχανικά μέχρι εκεί που φτάνει η φαντασία του καθενός. 

Όταν πρίν από περίπου ένα μήνα (πωπω...πως πέρασε ο καιρός;; σα χθες μου φαίνεται) ο αδελφός μου μας έφερε ένα από τα αγαπημένα μας αγγλικά περιοδικά ενός αγγλικού σούπερ μάρκετ και με το πρώτο ξεφύλλισμα ήξερα ποια συνταγή θα φτιάξω. 

Έτσι λοιπόν με αφορμή την Τσικνοπέμπτη που μόλις μας πέρασε και το κάλεσμα της καλής μου φίλης Δ. για φαγητό αποφάσισα να τη φτιάξω. Φταίει βέβαια λίγο και η μεγάλη μου αγάπη για τα κρεμμύδια ώστε να μη χωράει δεύτερη σκέψη στο τι θα φτιάξω....Το αποτέλεσμα για μία ακόμη φορά με ξετρέλανε γι'αυτό και θα τη φτιάξω για μία ακόμη φορά για τους καλούς μου γονείς...μη τους αφήσω παραπονεμένους!!! 

Τι θα χρειαστούμε λοιπόν για να φτιάξουμε μία Focaccia με κρεμμύδια....


600γρ. αλεύρι μαλακό
1 φακελάκι ή 1 κουτ σούπας μαγιά ξερή
1κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουτ. σούπας ζάχαρη
100ml ελαιόλαδο
300ml χλιαρό νερό

Για το topping...

3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
3 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα 
1 κουτ. σούπας ζάχαρη
1 κοτ. σούπας ξύδι βαλσάμικο
1 κουτ. σούπας ξερό θυμάρι
αλάτι χοντρό

Και ξεκινάμε ως εξής....



Σε ένα μεγάλο μπόλ κοσκινίζουμε το αλεύρι και ανοίγουμε στο κέντρο του ένα λακουβάκι. Προσθέτουμε τη μαγιά το αλάτι τη ζάχαρη και το ελαιόλαδο και στη συνέχεια ρίχνουμε το μισό νερό.

Ανακατεύουμε με το χέρι μας τα υγρά και τα ενσωματώνουμε στο αλεύρι. Προσθέτουμε σταδιακά το υπόλοιπο νερό ζυμώνοντας μέχρι να πάρουμε μια ελαστική ζύμη. Συνεχίζουμε το ζύμωμα για 10 λεπτά τουλάχιστον.

Σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε σε χλιαρό μέρος ή στο φούρνο που έχουμε προθερμάνει στους 50 βαθμούς για 30- 40 λεπτά να φουσκώσει. Ξαναζυμώνουμε ελαφρά και μεταφέρουμε τη ζύμη σε ταψί ή ταρτιέρα  διαμέτρου  28 εκ. απλώνουμε ομοιόμορφα και σκεπάζουμε ξανά αφήνοντας και πάλι να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί.



Στο διάστημα αυτό ετοιμάζουμε τα κρεμμύδια.


Σε ένα τηγάνι βάζουμε τα κομμένα κρεμμύδια με λίγο νερό να μαλακώσουν. Στη συνέχεια προσθέτουμε το λάδι και σοτάρουμε ελαφρά.

Αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να γλασσαριστούν αφού τους προσθέσουμε το ξύδι και τη ζάχαρη.

Κάνουμε με τα δάκτυλα μας στην επιφάνεια της ζύμης λακουβάκια και προσθέτουμε σε όλη την επιφάνεια τα κρεμμύδια και το θυμάρι και το αλάτι.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς κι αέρα στην πρώτη από κάτω θέση του φούρνου για 25 με 30 λεπτά

Απολαμβάνουμε όσο ακόμα είναι ζεστή.




Την απολαύσαμε τόσο πολύ εγώ περισσότερο κι από το τσικνισμένο κρέας της βραδιάς!!! 

Και όπως έλεγε και ο τίτλος του άρθρου στο περιοδικό με τη συνταγή...

"If you only cook one thing this month, cook...onion focaccia"

Ας περάσουμε στο δεύτερο highlight αυτής της ανάρτησης...δεν ξέρω για εσάς αλλά για μένα είναι μεγάλη έκπληξη το ότι έχω 83 αναγνώστες εγγεγραμμένους στο blog μου και αρκετούς άλλους που το διαβάζουν μια στο τόσο...γι'αυτό κι εγώ αποφάσισα να απαντήσω σε αυτή την τιμή που μου κάνετε δίνοντας το πρώτο μου δώρο μέσω του blog μου!!! 

Το δώρο αυτό είναι σχετικό κάπως με την ανάρτηση μου μιας και περιέχει κρεμμύδια....και ξέρω πως για πολλές νοικοκυρές τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια είναι μεγάλη ιστορία....Γι'αυτό κι εγώ θα ήθελα να σας χαρίσω ένα πρακτικό εργαλείο κουζίνας για να ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια με ευκολία. Εμείς το χρησιμοποιούμε μερικά χρόνια τώρα και μας έχει βοηθήσει πολύ!! 

Όλοι όσοι αφήσετε το σχόλιο σας σε αυτή την ανάρτηση μέχρι την επόμενη Κυριακή θα μπείτε στη κλήρωση που θα γίνει την Καθαρά Δευτέρα γι'αυτό το πρακτικό εργαλείο...


Ποιός θα είναι λοιπόν ο τυχερός???


Καλή Εβδομάδα!!!

14 σχόλια:

  1. Γιούπιιιιι είμαι η πρώτη;Ένα τέτοιο εργαλείο είναι χρήσιμο γιατί διαφορετικά πέφτει πολύ κλάμα.Να είσαι καλά καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ λαχταριστή!! Θα την δοκιμάσω σύντομα σίγουρα!! Ευχαριστούμε πολύ και για τη συνταγή και για το πολύ χρήσιμο δωράκι! :-) Εύη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα και καλή εβδομάδα εύχομαι!!! Εγώ, εγώ θα είμαι η τυχερή!!! Πολύ πρακτικό εργαλείο, δεν ήξερα καν ότι υπάρχει!!
    Η focaccia σου φαίνεται εξαιρετική, τα καραμελωμένα κρεμμύδια απλά την απογειώνουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημερα! Focaccia ειχα απο καιρο στο προγραμμα να δοκιμασω και μαλλον πρεπει με τοση προωθηση! Κι εγω οπως και η Ερμιονη πρωτη φορα βλεπω τετοιο εργαλειο, πρεπει να ναι πραγματικα χρησιμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η φοκάτσια με καραμελωμένα κρεμμύδια είναι σωστός πειρασμός Arti μου! Σ ευχαριστώ για την ιδέα!
    Παρακαλώ, μη με βάλεις στην κλήρωση! Δεν μπορώ καλά καλά να πάρω γράμματα εδώ που είμαι, όχι πακετάκι...:((
    Καλή βδομάδα σου εύχομαι! Φιλάκια από Ν Αφρική

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Την έχω φάει αλλά δεν την έχω φτιάξει. Είναι τόσο νόστιμη!!! καλά τα καραμελωμένα κρεμμύδια είναι το κάτι άλλο!!!!
    καλή εβδομάδα
    φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Την έχω στα υπόψη κι εγώ μια φοκάτια..
    Το κρεμμύδι την γλυκαίνει και δίνει ωραία γεύση. Ζεστή μπορώ να την φάω όλη.

    Να τους χιλιάσεις τους αναγνώστες σου Αrti.
    Ωραίο το δωράκι :)
    Ευχαριστούμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. φοκάτσια με κρεμμύδια???
    Φαίνεται πολύ νόστιμη.
    Θα δοκιμαστεί.
    Συγχαρητήρια για το blog.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μου αρέσει πολύ και με δεντολίβανο αλλά δεν έχω επιχειρήσει να τη φτιάξω ποτέ! Είναι μία πρόκληση λοιπόν....
    Με χαρά θα συμμετέχω και εγώ στο παιχνίδι σου! Μου αρέσουν τα πρακτικά εργαλεία της κουζίνας και θα το ήθελα πολύ!!!
    Καλή επιτυχία σε όλες μας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σιγά μην λείψει η xristin από την κλήρωση!
    Και εγγραφή στην παρέα σου έκανα και την onion focaccia θα δοκιμάσω να κάνω και ας είμαι σίγουρη ότι δεν θα μου φουσκώσει η ζύμη και θα κάψω και τα κρεμμύδια.
    Ε και τι έγινε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ARTI ΜΟΥ ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ.ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΟΥ ΘΑ ΤΗ ΔΟΚΙΜΑΣΩ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ.ΚΑΛΑ ΚΟΥΛΟΥΜΑ.ΤΑ ΛΕΜΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. kai me ntomatakia kommena sth mesh einai kataplhktikh...kai riganh

    mh me baleis sthn klhrwsh emena :))

    kalh sarakosth

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Στα "προσεχώς" η συνταγή σου. Τέλεια φαίνεται !!

    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Το DOnkey and the Carrot είναι στην μαγική χώρα του καρότου και υπνωτισμένο δεν παίρνει χαμπάρι τι γίνεται γύρω του! Σε ευχαριστώ πολύ για την αναφορά! Σειρά μου να δοκιμάσω την φοκάτσια σου! Να τους χιλιάσεις τους αναγνώστες σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή