Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

Η στριφτοτυρόπιτα της γιαγιάς Μαρίας

Κυριακή της Τυρινής σήμερα, ή τουλάχιστον έτσι μου είπε η μαμά μου, γιατί εγώ δεν τα πάω και πολύ καλά με τις γιορτές. Και μιας και είναι αυτή η γιορτή μου είπε επίσης ότι πρέπει να φτιάξουμε και μία ωραία τυρόπιτα. Σας έχω ξαναγράψει συνταγή για τυρόπιτα αλλά αυτή είναι ειδική τυρόπιτα. 

Είναι η συνταγή που με έμαθε η γιαγιά μου η Μαρία (μαμά της μαμάς μου) από τις πρώτες πίτες που έφτιαξα ποτέ μου όταν ήμουν ακόμη παιδί, ένα καλοκαίρι στο χωρίο, που τότε όλα μου φαινόντουσαν ένα ατελείωτο παιχνίδι. Το άνοιγμα του φύλου, η δημιουργία της πίτας, το ψήσιμο στη γάστρα είναι από τις αναμνήσεις που δε θα ξεχάσω ποτέ από τα παιδικά μου χρόνια. Κάπως έτσι μέσα από αυτό το παιχνίδι έμαθα και να ανοίγω φύλλο. 

Καθόμουν και χάζευα τη γιαγιά μου να το κάνει και καμιά φορά με έβαζε κι εμένα να ανοίξω φύλλο με το αδράχτι. Με λίγο παιχνίδι, με λίγο πείσμα αλλά και με πολύ αγάπη έφτασα πια να φτιάχνω το δικό μου φύλλο για τις πίτες μου. Έτσι λοιπόν και σήμερα με όλη μου την αγάπη και στη μνήμη της γιαγιάς μου έφτιαξα αυτή την πρώτη πίτα που έμαθα να φτιάχνω από παιδί. Την στριφτόπιτα / στριφτοτυρόπιτα της γιαγιάς Μαρίας.



Τα υλικά μας για 5 φύλλα είναι: 

  • 1 κούπα αλεύρι σκληρό
  • 1 κούπα αλεύρι μαλακό
  • 1 κούπα χλιαρό νερό
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1/2 κουταλιά της σούπας ξύδι
  • 1 κουταλιά της σούπας λάδι
  • νησιστέ για το άνοιγμα του φύλλου

Για τη γέμιση των φύλλων χρειαστήκαμε:
  • 400γρ φέτα τριμμένη
  • 3 αυγά
  • 2 κουταλιές της σούπας γάλα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν 
  • πιπέρι
  • 1 κουταλιά λάδι για κάθε φύλλο

Αφού ανοίξουμε το φύλλο μας (για οδηγίες με βίντεο, γυρισμένο από εμάς, πατήστε εδώ), η υπόλοιπη διαδικασία είναι πολύ απλή! Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά και προσθέτουμε το γάλα και το μπέικιν.
Για να δείτε πόσο εύκολη είναι η συνέχεια αυτή τη φορά θα πρωτοτυπήσω και δε θα σας το γράψω...αλλά θα σας τη δώσω με εικόνες...αφού έτσι κι αλλιώς μία εικόνα είναι χίλιες λέξεις εγώ σας δίνω πολλές εικόνες....και τα λόγια γίνονται περιττά.


Αφού φτιάξαμε και τα 5 φύλλα και τα γεμίσαμε τα τοποθετήσαμε το ένα δίπλα στα άλλο σε βουτυρωμένο πυρέξ.Τέλος επειδή μας είχε μείνει λίγο μείγμα από το αυγό αλείψαμε την πίτα μας από πάνω με αυτό.



Την ψήσαμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για περίπου 20 με 30 λεπτά και ιδού το αποτέλεσμα!! 


Την απολαύσαμε στο τέλος του γεύματος μας σήμερα μαζί με ένα ποτήρι παγωμένη μπύρα. Περιττό να σας πω ότι το ταψί έχει σχεδόν αδειάσει ήδη!!! 


Με πολύ αγάπη αφιερωμένη στη μαμά μου για να θυμάται, στο μπαμπά μου για να τη φάει όλη, και στη γιαγιά μου που δε θα την ξεχάσουμε ποτέ!!!!


Καλή Σαρακοστή!!!

8 σχόλια:

  1. Καλή σαρακοστή Αrti.

    Ωραίες αναμνήσεις παιδικές από αγαπημένους.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ήρθα μετά τη μαμά σου,το γλυκό πρώτο στις επιλογές μου χιχι...
    Θα την απολαύσατε,φαίνεται πολύ νόστιμη με το χειροποίητο φύλλο!
    Καλή Σαρακοστή-φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. kalimera!!
    oi orees anamnisis sou me singinisan!thimithika tin diki mou giagia,me to adraxti na mou dixni kai mena!!sinxaritiria sta xrisa xerakia!!!
    kali sarakosti me ygia sou euxome!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εγώ δυστυχώς δεεν έχω μάθει να αγνοίγω φύλλο έτσι, χρησιμοποιώ την μηχανή. Καλή Σαρακοστή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. H γιαγιά θα είναι περήφανη για σένα μωρό μου!
    Καλή Σαρακοστή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλη Σαρακοστή σε όλους.
    Πάντα οι παιδικές αναμνήσεις είναι και οι πιο ανεκτίμητες.
    @Μανουσίνα μου ποτέ δεν είναι αργά να μάθεις να ανοίγεις φύλλο!! Είναι πολύ εύκολο! ρώτα και τη μαμά που εγώ την έβαλα στο λουκι πριν μερικά μόλις χρόνια!!
    @Πόπη μου ελπίζω να την κάναμε περήφανη την γιαγιά μας με κάθε μας πράξη! Πόσο μάλλον με αυτή!! Εσένα παντως σου χρωστάω μία πίτα...αληθινή και οπτικοακουστική!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Απο την Τυρινή μέχρι σήμερα...μάλλον δεν θα υπάρχει ούτε δείγμα, αλλά δεν πειράζει! Εκείνο που θαύμασα είναι η μαστοριά στο να ανοίγεις το φύλλο αγαπητή Αρτη κι' αυτό μάλλον θα κάνει ιδιαίτερα περήφανη την μητέρα και την γιαγιά (που σίγουρα σε παρακολουθεί απ' εκεί που είναι).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Υπέροχη!
    Θα την δοκιμάσω σίγουρα.Ελπίζω να τα καταφέρω με τα φύλλα!
    Καλώς σε βρήκα

    ΑπάντησηΔιαγραφή