Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Ποιός είναι ο σκοπός μου τελικά???

Όταν ξεκίνησα αυτό το blog σκοπός μου ήταν να γράφω για διάφορα πράγματα όπως για τα ταξίδια που έχω κάνει, για πράγματα που μου αρέσουν να κάνω, για διάφορες μνήμες που δε θέλω να ξεχαστούν, για την επικαιρότητα, αλλά και να μοιραστώ μερικές από τις αγαπημένες μου συνταγές. Τι να κάνω όμως που τον τελευταίο καιρό όλο μαγειρεύω?? Πρέπει να βρω έναν τρόπο να τα συνδυάσω τη μαγειρική με όλα τα υπόλοιπα πράγματα που με απασχολούν ή που με ενδιαφέρουν. Και να που εμφανίστηκε στο πιάτο μας την προηγούμενη βδομάδα μια μηλόπιτα....Η Μηλόπιτα η αναποδογυριστή!!!

Αυτή η μηλόπιτα είναι μία από τις πιο αγαπημένες μου συνταγές για γλυκά για 2 βασικούς λόγους. Πρώτον είναι ένα γλυκό που πάντα μου πετυχαίνει....(γιατί δεν τα πάω και πολύ καλά με τη ζαχαροπλαστική).
Δεύτερον είναι μία συνταγή πολύ παλιά κι αγαπημένη που με συνοδεύει από τα παιδικά μου χρόνια. Μας την έφτιαχνε πολύ συχνά η μητέρα μας είτε για να έχουμε στο σπίτι να φάμε για πρωινό (να πω την αλήθεια εγώ τότε την προτιμούσα για όλα τα γεύματα της μέρας ειδικά αν το μεσημέρι είχε φασολάκια!!!) είτε για να πάρουμε ένα ωραίο σπιτικό σνακ στο σχολείο μας.
Τελικά όχι...υπάρχει και τρίτος λόγος. Είναι από τα πρώτα γλυκά που με έμαθε να φτιάχνω η μαμά μου!!! Μου φόραγε την ποδιά της από ψηλά στο στήθος για να μη σέρνεται στο πάτωμα και για να καλύπτει μεγάλο μέρος των ρούχων μου για να μη γίνω εντελώς καρναβαλάκι!!! Με ανέβαζε στο σκαμπό μπροστά στην κουζίνα και πιάναμε μαζί το μίξερ ανακατεύοντας τη ζάχαρη με το βούτυρο και την κανέλα!!! Έστρωνα τα μήλα στο ταψί και μετά πασαλειφόμουν με τα υπόλοιπα υλικά προσπαθώντας να τα βγάλω από το μπολ με τα δάχτυλα όπως έκανε η μαμά. 
"Κοίτα πως έγινες πάλι" μου έλεγε μετά!!! "Γρήγορα στο μπάνιο να πλυθείς κι έρχομαι!!!"
Κάπως έτσι ξεκίνησα να φτιάχνω τη μηλόπιτα όταν ήμουν μικρή!! 
Και τώρα αντί να μου φωνάζει πως έκανα την κουζίνα χάλια μου λέει: "Στάσου στάσου να σε βγάλω μια φωτογραφία πριν πας παρακάτω!!! πως θα φτιάξεις την ανάρτηση στο blog σου!!"

Ιδού λοιπόν η συνταγή και το αποτέλεσμα!! 

Μηλόπιτα η αναποδογυριστή!!!

Τα υλικά μας:
Για το κάτω (πάνω):
  • 4 μήλα
  • 100 γρ. Βιτάμ
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • μπόλικη κανέλα
Για το πάνω (κάτω):
  • 4 αυγά
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 1 κούπα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 βανίλια

Ας ξεκινήσουμε το ανακάτεμα λοιπόν!!! 

 



Καθαρίζουμε τη φλούδα από τα μήλα και με ειδικό μαγικό μας εργαλείο αφαιρούμε το εσωτερικό του με τα κουκούτσια. Κόβουμε τα μήλα σε ροδέλες.



Όταν είχαμε την κλασική κουζίνα με τα μάτια η μαμά μου έβαζε το ταψί πάνω σ' αυτά το άναβε και έβαζε το βούτυρο να λιώσει σιγά σιγά μέσα στο ταψί. Αυτή τη φορά επειδή δεν ήταν και πολύ καλή ιδέα να το κάνουμε αυτό πάνω στην κεραμική εστία επιστρατεύσαμε τα παλιά καλά μέσα!! γκαζάκι λοιπόν κάτω από ταψί...




 

Βάζουμε λοιπόν μέσα στο ταψί  μας (30 εκ.) πάνω στο γκαζάκι και έτσι όπως λιώνει αργά αργά το βούτυρο προσθέτουμε τη ζάχαρη και την κανέλα και ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει ένα ωραίο καστανοκαφέ λαχταριστό μείγμα.




Μετά απλώνουμε τις ροδέλες των μήλων στο ταψί κόβοντας το και μικρά κομματάκια για να καλύψετε κάθε τρύπα!! Μπορείτε αν θέλετε σε αυτή τη φάση να προσθέσετε και ψίχα καρυδιού για να καλύψετε τα διάφορα κενά.





Σε ένα μπολ χτυπάμε καλά με τη βοήθεια του μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη και τη βανίλια. Μετά προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι μέχρι να γίνει ένα λείος χυλός.







Τον οποίο και περιχύνουμε πάνω από τα μήλα μας.






Ψήνουμε τη μηλόπιτα μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 με αέρα για περίπου 30 λεπτά. Για να καταλάβουμε εάν η μηλόπιτα μας είναι έτοιμη κουνάμε τα ταψί αριστερά δεξιά για να δούμε αν η μηλόπιτα μας φέρνει βόλτα γύρω γύρω. Τότε είναι έτοιμη να πάει βόλτα και στο στομάχι μας!!!
Τη βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε λιγάκι να κρυώσει. Παίρνουμε ένα μεγάλο πιάτο ή πιατέλα στο μέγεθος του ταψιού, καπακώνουμε το ταψί και αναποδογυρίζουμε τη μηλόπιτα
Καλή μας όρεξη!!!! 



13 σχόλια:

  1. Έμεινε κανένα κομμάτι και για μένα ή τη φάγατε όλη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άργησες λίγο...θα πρέπει να περιμένεις για την επόμενη φουρνιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δηλαδή μαμά και κόρη δεν αφήσατε τίποτα για εμάς!!
    Και μόλις την είδε ο μικρός λέει.... ωωωωωωω, αυτό θέλω. Ιωάννα μας ξεχάσανε.χαχα
    Και σου έγινε τέλεια βλέπω.
    Χίλια μπράβο σου.
    Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σας ευχαριστώ πολύ κυρία Λίνα!! Δεν ξεχνάμε κανένα απλά είμαστε και τα τρία λίγο φαγανά παιδιά!! ειδικό όσον αφορά μηλόπιτες!!! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλή αρχή στο μπλγοκ με μηλόπιτες ή ό,τι άλλο θες να πεις! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σας ευχαριστώ πολύ κυρία Κική!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. O σκοπός σου είναι αυτός που εσύ θέλεις κι αν σήμερα ήταν να μας γλυκάνεις το κατάφερες και με το γλυκό και με τις αναμνήσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ζήλεψα κι είπα να τη φτιάξω, έβαλα όμως καρύδια φρέσκα φρέσκα και σε μια γωνίτσα σταφίδες για δοκιμή!!!
    Σε μισή ώρα θα είναι έτοιμη έλα να σε κεράσω!!!
    Φιλάκια
    Ζωή Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. γιατί στη μία περίπτωση η ζάχαρη μετριέται με κούπα και στην άλλη με φλυτζάνι; εγώ υπέθεσα ότι η κούπα παίρνει περισσότερη ζάχαρη και μάλλον απέτυχα (την έφτιαξα πριν λίγο και δεν δοκιμάσαμε ακόμη, αλλά πρόσεξα και στο ανακάτεμα με το βούτυρο ότι δεν έλεγε να γίνει μείγμα παχύρευστο με τίποτα...) τώρα που την αναποδογύρισα, πράγματι, η ζάχαρη δεν είχε λιώσει καλά... :( ελπίζω σαν γεύση να με δικαιώσει! βέβαια, θα κάνει λίγο κριτς κριτς στο δόντι, αλλά θα ξέρω για την επόμενη φορά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Όσον αφορά την κούπα και το φλιτζάνι είναι παράληψη δικιά μου. Έπρεπε να βάλω το "κούπα" παντού γιατί χρησιμοποιούμε τον ίδιο ίδοσομετρητή. Όσο για τη ζάχαρη δε λιώνει εντελώς όταν την αναμειγνύουμε με το βούτυρο. Λιώνει και καραμελώνει κατά τη διάρκεια του ψησίματος και αυτό κατά τη γνώμη μου είναι και το καλύτερο μέρος της μηλόπιτας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πράγματι, το σημείο της "καραμέλας" είναι το πιο λαχταριστό! Πάντως δεν απέτυχε και εντελώς, απλώς η παρουσία της ζάχαρης είναι λίγο πιο αισθητή...
    Ευχαριστώ! Καλή συνέχεια :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή