Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Με έναν αέρα Μεσογειακό.....

"Που να πάμε βρε μωρό μου φέτος το καλοκαίρι"....αναρωτιόμασταν με τον σύντροφο μου κάπου στα μέσα του φετινού Απρίλη...."Δεν ξέρω τι να σου πω"....μου απαντάει...."λες να πάμε κάπου στο εξωτερικό???"-  "Δεν είναι κακή ιδέα....!!!" του απαντάω...."Αν είναι έτσι θα πρέπει να ξεκινήσουμε να το ψάχνουμε από τώρα...να βρούμε φτηνά αεροπορικά εισιτήρια να ψάξουμε για ξενοδοχείο και τα λοιπά..." συνεχίζω.... "Ναι ναι, τα ξέρω όλα αυτά....τι θα έλεγες για Μάλτα???" μου πετάει την ιδέα....και κάτι μου λέει ότι δεν του ήρθε έτσι απλά και τυχαία...."Και δεν πάμε!! Έκλεισε!!" Τι ρομαντικά σκέφτηκα!! εγώ με τον ιππότη μου στο νησί των Ιπποτών!!! η τέλεια καλοκαιρινή απόδραση!!

Έτσι κι έγινε λοιπόν!! Τα εισιτήρια βγήκαν...το ξενοδοχείο έκλεισε το μόνο που έμενε ήταν να έρθει και ο Αύγουστος!!! Μήνας μπαίνει μήνας βγαίνει να 'μαστε λοιπόν λίγες μέρες πριν το Δεκαπενταύγουστο όπου θα άρχιζαν και οι άδειες μας...



Cabin Crew prepare for take off....και μετά από ούτε μιάμιση ώρα....Cabin Crew prepare for Landing!!! και μετά WELCOME TO MALTA!!! Η ώρα λίγο μετά τις  9 το πρωί με τη θερμοκρασία ήδη σε αρκετά υψηλά επίπεδα κι εμείς καθ' οδόν προς το ξενοδοχείο να αφήσουμε τις αποσκευές μας  και να ξεκινήσουμε την ολιγοήμερη περιπλάνηση μας!!!



Δρόμο πήραμε, δρόμο αφήσαμε, καράβια πήραμε, λεωφορεία πήραμε, τα πόδια μας πήραμε και γυρίσαμε όσα περισσότερα μέρη μπορούσαμε χωρίς βέβαια να παραλείψουμε να χαλαρώσουμε και λίγο και να απολαύσουμε μερικές ξέγνοιαστες στιγμές οι δυο μας. Προς ανάμνηση των διακοπών αυτών καταφέραμε να βγάλουμε και περίπου 1000 φωτογραφίες μερικές εκ των οποίων μπορείτε να δείτε παρακάτω:

http://www.slide.com/r/cMrNg3Ouqj8nbvv1tUfB7x2u7ixjJtqa?previous_view=mscd_embedded_url&view=original


Είναι πραγματικά τόσες πολλές και τόσο ωραίες που δεν ήξερα ποιες να διαλέξω...Ελπίζω το δείγμα αυτό να σας αρέσει!(και ας ελπίσουμε ότι κάποια στιγμή θα καταφέρω να ανεβάσω και εδώ το slideshow που προς το παρόν δε θέλει να δουλέψει....)

Μεταξύ λοιπόν των διάφορων αναμνηστικών που φέραμε μαζί μας από τη Μάλτα ήταν και ένα βιβλίο μαγειρικής με Μαλτέζικη κουζίνα μεταφρασμένο στα Αγγλικά. Παρατήρησα ότι οι συνταγές που περιελάμβανε αυτό το βιβλίο είχαν πάρα πολλά κοινά στοιχεία με την Ελληνική κουζίνα. Όλοι στη μεσόγειο βρισκόμαστε άλλωστε και διαθέτουμε τόσο παρόμοια υλικά προς χρήση, αλλά και παρόμοιες επιρροές.
Έτσι όταν τις προάλλες αποφασίσαμε να μαγειρέψουμε κολοκυθάκια γεμιστά είπαμε να τα φτιάξουμε σύμφωνα (περίπου) με τη Μαλτέζικη συνταγή του βιβλίου μου.

Μαγειρέψαμε λοιπόν Qarabali Mimli  ή αλλιώς Γεμιστά Κολοκυθάκια (η Μαλτέζικη παραλλαγή)

Τα υλικά που χρησιμοποιήσαμε ήταν τα παρακάτω:
  • 6 κολοκυθάκια
  • 6 πράσινες ελιες κομένες κομματάκια
  • 1 κουταλάκι κάπαρι
  • 250γρ κιμά
  • αλάτι πιπέρι
  • ένα ποτήρι κρασιού λάδι
  • μισή κονσέρβα ντοματάκια
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 κουταλακια βασιλικό
Έχουμε και λέμε λοιπόν...

Πλένετε καλά τα κολοκυθάκια και ξύνεται ελαφρά το εξωτερικό τους με ένα μαχαίρι.
Σε μιά κατσαρόλα με νερό που βράζει βάζετε τα κολοκυθάκια και τα αφήνετε να βράσουν για 5 λεπτά.
Τα στραγγίζετε και τα αφήνετε να κρυώσουν. Τα κόβετε κατά μήκος και βγάζετε προσεκτικά με ένα κουταλάκι το εσωτερικό τους.




Για τη γέμιση σε ένα τηγάνι βάζετε το μισό κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το 1/3 από την ψίχα των κολοκυθιών και τα αφήνετε να βράσουν με μισό ποτήρι νερό μέχρι να σωθούν τα υγρά.
Προσθέτετε τον κιμά και τέλος τα 2/3 από το λάδι, 2 κουταλιές από τη ντομάτα, την κάπαρη, τις ελιές και το βασιλικό και τα αφήνετε να σωταριστούν μέχρι να σωθούν τα υγρά τους και αλατοπιπερώνετε.
Γεμίζετε τα κολοκυθάκια προσεκτικά και τα τοποθετείτε σε ένα πυρέξ ή σε γάστρα. 

Χτυπάτε στο μπλέντερ την υπόλοιπη ντομάτα και το άλλο μισό κρεμμύδι με 1 ποτήρι νερό. Περιχύνετε με το μείγμα τα κολοκυθάκια και  προσθέτετε το υπόλοιπο λάδι.
Ψήνεται σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα για 45 λεπτά. Αν τα ψήσετε σε γάστρα αφήστε την λίγο ανοιχτή στο τέλος για να πάρουν λίγο χρωματάκι από πάνω.


Ελπίζω να μπορέσω σύντομα να μοιραστώ μαζί σας περισσότερες πληροφορίες για τη Μάλτα και το ταξίδι μου εκεί!! Το σίγουρο πάντως είναι ότι θέλω πολύ να την επισκευτώ ξανά κάποια στιγμή και θα σας το συνηστούσα κι εσάς ανεπιφύλακτα!!

ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!!!

5 σχόλια:

  1. Πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή, νόστιμα πρέπει να γίνονται μαγειρεμένα έτσι τα κολοκυθακια.
    Πάντα έχει ενδιαφέρον να γνωρίζεις την κουζίνα άλλων χωρών!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι τυχερή!Πολύ θα ήθελα να πάω,μ΄αρέσει το χρώμα της!
    Πήρα μια γεύση από τις όμορφες φωτογραφίες σου,μα κι από το πολύ νόστιμο φαγάκι που παρουσιάζεις.Τα γεμιστά κολοκυθάκια-ψητά ή κατσαρόλας με αυγολέμονο-είναι από τα αγαπημένα μας.
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στη Μάλτα έζησα 2 μήνες, είναι ιδιαίτερη και την αγαπώ πολύ, τα κολοκυθάκια έτσι πρέπει να είναι πολύ πολύ νόστιμα!
    Καλημέρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έχουν και τα κοκοκύθια την αξία τους! Καλή βδομάδα εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πρέπει να περάσατε πολύ όμορφα στις διακοπές σας!
    Όσο για τα κολοκυθάκια...φαίνονται νοστιμότατα!

    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή