Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Το κλασικό και αγαπημένο μας Κέικ βανίλια/κακάο

Όχι δε σας ξέχασα...απλά έχω βρεθεί εκτός της κλασικής μου κουζίνας και μου πήρε λίγο μέχρι να προσαρμοστώ και να βρω χρόνο να μαγειρέψω και να φωτογραφίσω... Να 'μαι όμως και πάλι!! Επιστρέφω με ένα από τα αγαπημένα μου γλυκά από τα παιδικά μου ακόμη χρόνια που συνόδευε τα πρωινά μας, τα γεύματα μας στο σχολείο, το απογευματινά μας και τα βραδινά μας. Βασικά το τρώγαμε με κάθε δυνατή ευκαιρία. Μιλάμε φυσικά για το λατρεμένο μας Κέικ Βανίλιας/Κακάο.
Όσο ψηνόταν είχε μοσχομυρίσει όλη η κουζίνα ξυπνώντας ταυτόχρονα κι όλες αυτές τις παιδικές μνήμες. Είχα καιρό να φάω κέικ και ακόμη περισσότερο καιρό να το φτιάξω!!


Τα υλικά που χρησιμοποίησα είναι:

250γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του 
125γρ. Βούτυρο ή Μαργαρίνη
220γρ. Ζάχαρη
230ml Γάλα
3 αυγά
2 Βανίλιες
2 κ.γ. κακάο




Και προχωράμε ως εξής:



Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά. Συνεχίζουμε το χτύπημα για λίγο ακόμη και στη συνέχεια προσθέτουμε διαδοχικά το αλεύρι μας, το γάλα και τη βανίλια και ανακατεύουμε καλά.






Σε μία βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα του κέικ ρίχνετε το μισό μείγμα. Εμείς ελλείψει φόρμας χρησιμοποιήσαμε ένα τετράγωνο πυρέξ. Στο υπόλοιπο μείγμα προσθέτουμε το κακάο μας και ανακατεύουμε καλά.





Ρίχνουμε μέσα στη φόρμα μας το μείγμα με το κακάο και ανακατεύουμε ελαφρά με ένα πιρούνι για να δημιουργήσετε παιχνιδιάρικα σχεδιάκια μέσα στο κέικ σας.





Ψήνουμε το κέικ μας στους 180 βαθμούς για μία περίπου ώρα. Για να βεβαιωθούμε ότι το κέικ μας έχει ψηθεί το καρφώνουμε με ένα μαχαίρι το οποίο θα πρέπει να βγει καθαρό από το κέικ μας. Τέλος αφήνουμε το κέικ να κρυώσει για 10 λεπτά πριν το βγάλουμε από τη φόρμα.




Εμείς λόγο της ιδιαιτερότητας του ταψιού το κόψαμε σε κομμάτια και το βγάλαμε από το πυρέξ μας και γι' αυτό έχω φάει ήδη 2 κομμάτια!! Κάποιος να με συγκρατήσει παρακαλώ!!!




Απολαύστε το!!!

16 σχόλια:

  1. Καλησπέρα Arti :)

    Όταν δεν είχα ταψί για κέηκ και χρησιμοποιούσα το πυρεξ για να μη βουτυρω-αλευρώνω (τεμπελιά χαχαχ αλλά και λιγότερα βούτυρα) έβαζα χαρτί φούρνου και δεν κόλλαγε ;)

    πωππω τώρα ζήλεψα κι έτσι μου'ρχεται να πάω να φτιάξω κέηκ :))

    χχχχ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θέλω κι εγώ για το τσάι μου σε λίγο!!!!
    Φιλάκια πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θέλω κι εγωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωω
    το πυρεξάκι παρακαλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @και λοιπόν: το σκέφτηκα κι εγώ αυτό με το αντικολλητικό χαρτί αλλά δεν είχα στο σπίτι...να κάτι που πρέπει να βάλω στη λίστα μου για το ΣΜ την επόμενη φορά!!

    @Μανούλα μου γλυκιά, έλα από δω να φας άμα θες!! Κερνάμε και τσάι!!!

    @Πόπη μου, αφιερωμένο το κέικ σε σένα!!! Όλο το ταψι δικό σου!!!Μόλις επιστρέψω Αθήνα θα τα πούμε κι από κοντά!! Φιλάκια πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τέλειο το κέικ σου! Μ' αυτό το κέικ μεγάλωσα κι εγώ! Είναι φοβερό και το φτιάχνω συχνά. Όσο κι αν μ' αρέσουν τα πιο περίπλοκα και με διαφορετικές γεύσεις, αυτό παραμένει το αγαπημένο μου :)
    Μάγδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. μήπως έμεινε κανένα κομματάκι και για μας;;;
    πολύ νόστιμο μου φαίνεται!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. oreo keik!perno komataki na to apolauso me to tsai mou!!gia sta xerakia sou!xeretismata apo tin xionismeni stockholmi!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το all time classic αγαπημένο μας κέικ!
    Και σε ποιον δεν αρέσει??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Άρτεμη,είναι το κλασσικό,που μοσχοβολάει το σπίτι!
    Να ρωτήσω:το βούτυρο το λιώνεις πρώτα;
    Πάντα έχω προβληματάκια με τα γλυκά μου.
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @Μάγδα: τα απλά είναι και τα καλύτερα!! all time clasic όπως λέει και η Έλενα!!

    @Ελένη: το βούτυρο εγώ το έλιωσα γιατί δεν έχω μίξερ. Κανονικά προτιμώ να το αφήνω να πάρει θερμοκρασία δωματιου και να είναι μαλακό και το χτυπάω με τη ζάχαρη με το μίξερ!!

    Χαίρομαι πάρα πολύ που σας αρέσει και όλο και κάτι θυμίζει σε όλους σας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αγαπημένο κέικ να είσαι καλά καλό σαββατοκύριακο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Όντως, κλασσικό κι αγαπημένο. Καλό σ/κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εξαιρετικο κεικ. Εγω εβαλα κ μαρμελαδα βερικοκο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή