Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Burger με φαλάφελ και χαλούμι!!

Ξεφυλλίζοντας το περιοδικό Olive του Οκτωβρίου έπεσα πάνω σε πάαααρα πολλές ωραίες συνταγές που μου άνοιξαν την όρεξη!! Αυτή όμως που με γοήτευσε περισσότερο ήταν αυτή η συνταγή με το φαλάφελ. Αμέσως ξύπνησαν μνήμες από το χρόνο που πέρασα στο Λονδίνο και δοκίμαζα συνέχεια νέα φαγητά. Κι έτσι αποφάσισα να το φτιάξω κι εγώ για να μην σβηστούν οι μνήμες από το μυαλό μου. Παράξενο για μένα σκέφτηκα να θέλω να φάω τέτοιο φαγητό...από τη στιγμή ειδικά που τα ρεβίθια δεν είναι και το αγαπημένο μου φαγητό!! Θα μου πεις όταν το έφαγα πρώτη φορά στην Αγγλία ήξερα τι έτρωγα?? Δεν ήξερα...το μόνο που ήξερα ήταν ότι μ' άρεσε.

Παραδοσιακά το φαλάφελ σερβίρεται μέσα σε αραβική πίτα με διάφορα σαλατικά και πικάντικη σος. Η δική μας εκδοχή είναι κάτι μεταξύ του burger και του σάντουιτς γιατί το ψωμί το έφτιαξα μόνη μου με απλά χώρισα τη ζύμη ώστε να γίνουν μικρά ψωμάκια!!! 


Τα υλικά μας για την κατασκευή του φαλάφελ όπως τα κάναμε εμείς είναι:

(για 4 μπιφτέκια)

400 γρ. ρεβίθια αποφλοιωμένα και βρασμένα (ζυγισμένα μετά το βράσιμο)
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
1/2 κουταλάκι του γλυκού κόλιανδρο σκόνη
1 κουταλιά της σούπας αλεύρι

Αποβραδίς λοιπόν βάζουμε τα καλά μας ρεβιθάκια να μουλιάσουν σε χλιαρό νερό έτσι ώστε το πρωί να μπορέσουμε να τα αποφλοιώσουμε. 



Μην το γελάτε!! Θέλει πολύ δουλειά!! Μουλιάσανε τα καημένα τα δαχτυλάκια μου!! Ούτε ρούχα στο χέρι να έπλενα...Αφού λοιπόν τα αποφλοιώσουμε ένα ένα τα βάζουμε μέσα σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό να βράσουν. Στην αρχή θα δείτε το νερό να αφρίζει...μην τρομάζετε δεν είναι από το κακό του!!..φυσιολογικό είναι!! Πάρτε απλά την τρυπητή κουτάλα και αφαιρέστε τον αφρό!!







Όταν λοιπόν τα ρεβίθια μας έχουν βράσει τα στραγγίζεται καλά και τα βάζετε στον κάδο του multi μαζί με το σκόρδο και τα μπαχαρικά μέχρι να γίνει ένας λείος χυλός.







Αδειάζεται το χυλό σε ένα μπολ, προσθέτετε το αλεύρι και αλατοπίπερο και τα πλάθεται σε 4 μπιφτέκια. Στη συνέχεια τα βάζετε στο ψυγείο για να σφίξουν.







Όσο τα φαλάφελ μας σφίγγει στο ψυγείο εσείς πάρτε 250γρ. χαλούμι και κόψτε το σε φέτες. Βάζετε τις φέτες σε ένα αλουμινόχαρτο και τις ψήνετε ελαφρά στο γκρίλ του φούρνου. Εμείς για ευκολία σήμερα τις ψήσαμε στην τοστιέρα μας!! 




 Όσο το χαλούμι μας ψήνετε ζεσταίνουμε λάδι σε ένα τηγάνι και τηγανίζουμε τα φαλάφελ μας μέχρι να ροδίζουν και να ψηθούν σε βάθος.






Τέλος θα χρειαστείτε 2 μέτριες ντομάτες σε ροδέλες, μερικά φύλλα μαρουλιού και λίγη κέτσαπ.
Κόβετε τα ψωμάκια στη μέση και τα γεμίζετε  με το φαλάφελ, το χαλούμι, τη ντομάτα,το μαρούλι και την κέτσαπ! 




Καλή μας όρεξη!!!




9 σχόλια:

  1. Ιδέα φοβερή, burger φαλάφελ με χαλούμι!
    Θα προσπαθήσω να τα φτιάξω μου αρέσουν πολύ αλλά είναι λιγάκι μπελαλίδικα!
    Φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μοιαζει τέλειο..
    Ωραία συνταγή Arti..και πολυ χορταστική.
    Αχ..το ζηλεύω το σαντουιτσακι !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ωραιότατο φαίνεται και υγιεινό!
    Πολύ καλή ιδέα,το μόνο που με απασχολεί είναι αυτό το ξεφλούδισμα-χαρά στην υπομονή σου!
    Φιλιά!

    Δε θυμάμαι που σχολίασα:δοκίμασε να βρεις φούλι(σε κάποιο αιγυπτιακό μαγαζί)και να κάνεις μπιφτέκια,έχω δοκιμάσει,είναι νοστιμότατα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @TasteAdvisor: Πόπη μου το μόνο μπελαλίδικο είναι να αποφλοιώσεις τα ρεβίθια!! το υπόλοιπο είναι παιχνιδάκι και αξίζει τον κόπο!!!

    @Μαριον:Είναι όντως πάρα πολύ χορταστικό και πολύ εύκολο να γίνει!!

    @Ελένη: Το φαλάφελ μπορεί να γίνει είτε με φούλι είτε με κουκιά είτε με ρεβίθια!! Εμείς προτιμήσαμε τα ρεβίθια γιατί και τα είχαμε πρόχειρα και τα τρώνε και όλοι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φαλάφελ δεν έχω φτιάξει ποτέ, αλλά ευχαρίστως έτρωγα με το ψωμάκισου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τι ωραία πράγματα φτιάξατε πάλι!!! Εγώ θέλω το έτοιμο, ξέρεις εκείνο στην τελευταία φωτογραφία, κάτω στο κέντρο, με το ωραίο ψωμάκι από πάνω....... :)
    Φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @Κική: Με το ψωμάκι το δικό μου έγινε κάπως τεράστιος και δεν ήταν εύκολο να το φας...αλλά και το ψωμάκι από μόνο του το καταβροχθίσαμε έτσι κι αλλιώς!!!

    @Λίνα: Όταν μαγειρεύω εγώ στο σπίτι όλα κάτι τέτοια παράξενα τους φτιάχνω!!! Σας περιμένουμε στην Αθήνα λοιπόν να σας κεράσουμε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. εγώ θα έβαζα στο σαντουιτς μαϊντανό και κρεμμύδι ψιλοκομμένο αντί για μαρούλι,αγγουράκι τουρσί,ταχίνι και χαρίσα (harissa)που είναι ένα μπαχάρι καυτερό απ'την Τυνησία.Με την αραβική κουζίνα έχω κάνει μάστερ στο να το τρώω όμως όχι να το μαγειρεύω παρόλο που έχω αρκετές συνταγές απο μαγείρισσες Αιγύπτιες

    καλό απόγευμα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @και λοιπόν: Εσύ την πήγες μακριά τη βαλίτσα αγαπητή μου!! μας ταξίδεψες στα βάθη της Ανατολής!! Πιστεύω ότι αξίζει να δοκιμάσουμε τις προτάσεις σου!!! Ευχαριστούμε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή