Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Η δική μου σαλάτα ταμπουλέ!!

Η μαμά σήμερα μας μαγείρεψε συκώτι alla veneziana με συνταγή μιας φίλης της που μπορείτε να δείτε εδώ και το ερώτημα ήταν με τι θα το συνοδεύουμε. Συνήθως φτιάχναμε ρύζι ή πουρέ πατάτας (διευκρινίζω γιατί συχνά έχουμε πειραματιστεί και με άλλα ήδη πουρέ για συνοδευτικό...σαν κι αυτόν...).  Έτσι είπα να κάνω την αλλαγή στο γεύμα μας κι έτσι αποφάσισα να φτιάξω το δικό μου συνοδευτικό με βασικό συστατικό το πλιγούρι (το κους κους μας δεν ήταν πλέον νηστίσιμο οπότε το αποκλείσαμε...) 

Και έτσι εγένετο ταμπουλέ!!!

Το ταμπουλέ αν δεν κάνω λάθος το συναντάμε στη Λιβανέζικη κουζίνα. Είχα ξαναφτιάξει κάτι παρόμοιο στο παρελθόν με κους κους, όπως επίσης είχα φάει και ταμπουλέ σε ένα λιβανέζικο εστιατόριο. Δεν ξέρω αν έτσι συνηθίζετε αλλά το συγκεκριμένο ταμπουλέ είχε πάρα πολύ μαϊντανό. Δεν ήταν άσχημο σα γεύση αλλά δεν είμαστε και πολύ φανατικοί του ωμού μαϊντανού σε τόσο μεγάλες ποσότητες. Μετά από λίγο ψάξιμο και φυσικά με λίγη προσθήκη προσωπικού γούστου έγινε το παρακάτω πιάτο!!   

Τα υλικά μου
200γρ. πλιγούρι
3 κουτ. σούπας ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου δυόσμου
5 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 ώριμη σφιχτή ντομάτα
1 κουτ. σούπας ελαφρά καβουρδισμένο κουκουνάρι
Το χυμό ενός λεμονιού
1 φλυτζ. Ελληνικού καφέ ελαιόλαδο



Διαδικασία

Βάζουμε σε μπολ το πλιγούρι και του προσθέτουμε χλιαρό νερό μέχρι να σκεπάσει μαζί με το μισό χυμό λεμόνι. Το αφήνουμε για 20 περίπου λεπτά να πιει το νερό.  Στραγγίζουμε με σήτα το περισσευούμενο νερό αν υπάρχει. Αν χρησιμοποιήσετε κους κους ακολουθείτε ανάλογα τις οδηγίες της συσκευασίας. 
 




Όσο το πλιγούρι μας γίνετε ψιλοκόβουμε το δυόσμο και το μαϊντανό και κόβουμε κύβους την ντομάτα και την αφήνουμε για λίγο στη σήτα να φύγουν τα περιττά υγρά.
Ήθελα να προσθέσω και φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο αλλά η κουζίνα μας δεν το διέθετε....η λαϊκή μας είναι αύριο βλέπετε....



 


Τέλος καβουρντίζουμε ελαφρά το κουκουνάρι και σε μία μεγάλη σαλατιέρα αναμειγνύουμε το πλιγούρι με τα υπόλοιπα υλικά, το λεμόνι και το λάδι, ανακατεύουμε καλά και τα αφήνουμε για λίγο ώστε να ενωθούν τα αρώματα. 





 Δεν έμεινε τίποτα στο πιάτο περιττό να σας πω!!!  Τόσο πολύ μας άρεσε που σίγουρα θα το επαναλάβουμε στο μέλλον!!


Καλή σας απόλαυση!!! 

8 σχόλια:

  1. Arti λατρεύω τις ιδιαίτερες σαλάτες! Υπέροχα υλικά και καλοφτιαγμένη! Μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άρτι,αγαπημένο!
    Είχα φτιάξει την προηγούμενη εβδομάδα,για να συνοδέψω το ψαράκι μας.
    Κουκουνάρι και δυόσμο δεν έβαλα,δεν το ήξερα,την επόμενη φορά θα εμπλουτιστεί.
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπράβο φαντασία μάνα και κόρη!!!! Συμπληρώνετε θαυμάσι η μία την άλλη για να κερδίζουν οι άντρες του σπιτιού και οι κοιλίτσες τους!!!...χι...χι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το ταμπουλέ έχει πολύυυυ μαϊντανό. Και πρέπει να πετύχεις σε εστιατόρια την ''καλή'συνταγή (σπάνιο).
    Η δική σου πολύ ωραία. Το κουκουνάρι και ο δυόσμος του δίνουν ιδιαίτερη γεύση.
    Καλό απόγευμα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @
    είναι σωστή η συνταγή σου.
    φρέσκο δυοσμάκι, μαϊντανός, σφιχτή ντομάτα, ελαφρά καβουρδισμένο κουκουνάρι !

    σε φιλώ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @
    σου εύχομαι γιά την ημέρα της γιορτής
    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑ !
    ευλογία να έχεις στη ζωή σου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χαίρομαι πολύ που σας αρέσει!! Είναι η πρώτη μου προσπάθεια!! Η επόμενη θα γίνει με κους κους!! Για να δούμε τι θα δούμε!!!

    @quartier libre: Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή